Oogmeting

Als je merkt dat je ogen minder worden of als je denkt dat je een bril of contactlenzen nodig hebt, wordt er vaak eerst een oogmeting gedaan. Maar waarom is deze oogmeting eigenlijk nodig? En wanneer moet je jouw ogen eigenlijk laten meten? Hoe gaat een oogmeting eigenlijk in zijn werk? Hieronder zullen we antwoorden op deze vragen geven.

Waarom een oogmeting?
Als je veel last hebt van hoofdpijn en/of van brandende ogen, kan het zomaar zijn dat je ogen verslechteren en dat je toe bent aan een bril of aan contactlenzen. Je kunt echter niet zomaar naar de opticien gaan en een bril kopen. Het is belangrijk dat eerst je ogen gemeten worden, zodat de opticien weet welke bril of welke contactlenzen het beste bij jouw ogen passen.

Wanneer een oogmeting?
Als je ogen slechter worden en je een bril nodig hebt, wordt er altijd een oogmeting gedaan. Zo voorkom je namelijk dat je straks een bril draagt met de verkeerde sterkte. Dat kan als gevolg hebben dat je nog slechter ziet of dat je nog meer klachten krijgt aan je hoofd en je ogen. En dat wilde je juist oplossen door het dragen van een bril of contactlenzen toch?

Hoe wordt een oogmeting gedaan?
Bij een oogmeting wordt, vaak door een opticien, bekeken wat de exacte sterkte van allebei je ogen is. Dat gebeurt meestal met behulp van een apparaat waar je door heen moet kijken naar een letterkaart. Je leest de letters hardop en deze worden steeds kleiner.

Doordat de opticien bij deze meting verschillende soorten glazen gebruikt met verschillende sterktes, kan hij of zij exact bepalen welk glas en welke sterkte het beste resultaat geeft voor jouw ogen. Daarbij worden vanzelfsprekend ook andere afwijkingen in je ogen bekeken.

Wat is bijziend en verziend?
Het verschil tussen bijziend en verziend is eigenlijk heel simpel uit te leggen. Als je bijziend bent, kun je alles van dichtbij goed zien, maar is het lastig om ver te kijken. Wanneer je verziend bent is dat precies andersom!